Δευτέρα 6 Απριλίου 2015

ΜΙΑ ΑΛΛΙΩΤΙΚΗ ΠΥΡΑΜΙΔΑ... Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ MASLOW


Ο Αβραάμ Μάσλοου (Abraham Harold Maslow1 Απριλίου 1908 – 8 Ιουνίου 1970) ήταν Αμερικάνος ψυχολόγος ο οποίος έμεινε γνωστός για την θεωρία ιεράρχησης των αναγκών ή αλλιώς την Πυραμίδα του Maslow (όπως είναι ευρέως γνωστή) που υποστηρίζει ότι υπάρχουν πέντε επίπεδα αναγκών, από τα οποία εξαρτάται όλη σχεδόν η συμπεριφορά μας. 
Αυτά τα ταξινόμησε ιεραρχικά, από τα πιο βασικά και πρωτόγονα, μέχρι τα πιο πολιτισμένα και ώριμα. Έτσι στη βάση συναντάει κανείς τις ανάγκες για επιβίωση, τροφή, νερό, ύπνο κ.ά. , στο επόμενο επίπεδο την ανάγκη για ασφάλεια, ακολουθούν οι ανάγκες για κοινωνική αποδοχή και αυτοεκτίμηση, φτάνοντας στην κορυφή που βρίσκονται οι ανάγκες για αυτολοκλήρωση. 
Όπως μπορείτε να καταλάβετε για να μεταβεί κάποιος απ' το ένα επίπεδο στο άλλο πρέπει προηγουμένως να έχει καλύψει το προηγούμενο... Παρατηρώντας την πυραμίδα βλέπουμε πως βασικές ανάγκες θεωρούνται οι βιολογικές ή αλλιώς φυσιολογικές στις οποίες περιλαμβάνεται και η ανάγκη για τροφή, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ανέβει κανείς στο επόμενο "σκαλοπάτι"!
Αξίζει να σημειωθεί πως η θεωρία του Μάσλοου έχει επηρεάσει σημαντικά όλον τον κόσμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου